Wszystko o trzodzie chlewnej
Sporo z nas chciałoby hodować trzodę chlewną, ale należy się do tego dobrze przygotować. Przede wszystkim jak zacząć hodowle co jest potrzebnie do hodowli, jakie choroby mogą wystąpić i jak postępować wtedy, jak karmić, czym karmić i dużo innych. Zaczynając od początku, choroby świń: wirusowe (cirkowirusy, PRRS, parvowiroza, czy też grypa), bakteryjne (pleuropneumonia, różyca, leptospiroza, salmonelloza, streptokokoza, beztlenowce, adenomatoza, choroba Glassera, chlamydioza, dyzenteria, zakaźne zanikowe zapalenie nosa). Prowadzenie hodowli świń w teraźniejszych realiach potrzebuje od hodowcy zaangażowania wielkich środków finansowych ale również dużej wiedzy dotyczącej fizjologii zwierząt. Niewłaściwe warunki w chlewni z jednej strony obniżają parametry produkcji a z drugiej strony są przyczyną obniżenia odporności zwierząt i występowania chorób. Gdy mamy zwierzęta i hodowlę należy o nie bardzo starannie dbać. Dbając możemy obniżyć poziom występowania chorób wyżej wymienionych.
Drugą bardzo ważną sprawą jest żywienie świń. Świnie, w przeciwieństwie do przeżuwaczy mogą wykorzystać tylko te składniki, jakie dostaną o hodowcy w paszy z koryta. Świnie powinny mieć dietę zawarta w właściwy poziom białka i aminokwasów egzogennych, witamin, elementów mineralnych czy energii. Znaczące w żywieniu świń są składniki mineralne: miedź, żelazo, fosfor i sód z makroelementów oraz wapń, selen, cynk, jod z mikroelementów, mangan. Do podstawowych mieszanek paszowych dla świń w Polsce należy ziarno kukurydzy, pszenżyta, jęczmienia, pszenicy, żyta czy owsa, idealne też są bobik, łubin, groch, rzepak, ziemniaki, buraki, marchew. Bardzo ważne są też mieszanki paszowe, jakie służą jako dodatek do podstawowego dziennego żywienia świń. Dzięki stosownemu dziennemu żywieniu ,dzięki odpowiednim warunkom sanepidowskim możemy hodować zdrowe świnie. Musimy jednakże pamiętać o wszystkich przepisach i normach jakie obowiązują nas jako hodowców i dotyczą naszej hodowli.
Drugą bardzo ważną sprawą jest żywienie świń. Świnie, w przeciwieństwie do przeżuwaczy mogą wykorzystać tylko te składniki, jakie dostaną o hodowcy w paszy z koryta. Świnie powinny mieć dietę zawarta w właściwy poziom białka i aminokwasów egzogennych, witamin, elementów mineralnych czy energii. Znaczące w żywieniu świń są składniki mineralne: miedź, żelazo, fosfor i sód z makroelementów oraz wapń, selen, cynk, jod z mikroelementów, mangan. Do podstawowych mieszanek paszowych dla świń w Polsce należy ziarno kukurydzy, pszenżyta, jęczmienia, pszenicy, żyta czy owsa, idealne też są bobik, łubin, groch, rzepak, ziemniaki, buraki, marchew. Bardzo ważne są też mieszanki paszowe, jakie służą jako dodatek do podstawowego dziennego żywienia świń. Dzięki stosownemu dziennemu żywieniu ,dzięki odpowiednim warunkom sanepidowskim możemy hodować zdrowe świnie. Musimy jednakże pamiętać o wszystkich przepisach i normach jakie obowiązują nas jako hodowców i dotyczą naszej hodowli.